Vitaminen

Bij een normaal gezond voedingspatroon zou je geen tekorten aan vitaminen en mineralen moeten hebben. Onze manier van leven is echter in relatief korte tijd flink veranderd, zo ook onze voeding. Hierdoor is het mogelijk dat je te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt of je krijgt wel voldoende binnen, maar je lichaam heeft moeite om deze goede voedingsstoffen op te nemen. Tekorten aan bepaalde vitaminen kunnen bijdragen aan het ontstaan van allergieën.

Voorbeelden van vitamines die een rol spelen in ons immuunsysteem:

Vitamine B5, pantotheenzuur

Cortisol uit de bijnieren houdt het immuunsysteem in toom. Bij een tekort aan cortisol wordt je extra gevoelig, waardoor meer kans op allergieën. Cortisol kan niet gemaakt worden zonder vitamine B5. Daarom is voldoende vitamine B5 essentieel ter voorkoming van allergieën. Vitamine B5 bevindt zich in lever, eigeel en gistextract.

Vitamine B complex

Tekort aan vitamine B2, B5, B6, B12, PABA en Biotine kunnen elk afzonderlijk dermatitis, eczeem, netelroos en kinderastma veroorzaken. Voedingsmiddelen met veel vitamine B zijn gist, lever en tarwekiemen.

Vitamine C

Vitamine C maakt Cortisol effectiever, verlaagt de doorlaatbaarheid van cellen, heeft een anti-histamine werking en ontgift lichaamsvreemde substanties. Vitamine C zit o.a. in groente en fruit.

Vitamine A, E en essentiële vetzuren

Gezonde cellen kunnen voorkomen dat schadelijke stoffen bij hen naar binnendringen. Vitamine A, E en de essentiële vetzuren verlagen de doorlaatbaarheid van cellen. Vitamine A zit bijvoorbeeld in wortelen, vitamine E en de essentiële vetzuren onder andere in plantaardige oliën.