U bent niet ziek, u heeft dorst!

Afbeelding van HG-Fotografie via Pixabay

Dr. F. Batmanghelidj, schrijver van 'Uw lichaam hunkert naar water', heeft uit ervaring met vele patiënten geleerd dat simpel meer water drinken en een bijbehorende hoeveelheid zeezout innemen vele klachten kan genezen. 

Hij adviseert minimaal 2 liter water per dag te drinken en een halve theelepel zeezout (dit is ongeveer 3 gram). (N.B. Dit zout hoeft niet in het water, onze gemiddelde Westerse maaltijd bevat voldoende zout.)

Drink ´s ochtends als je op staat 2 glazen water, drink een half uur voor de maaltijd een glas water en drink ´s avonds voor het naar bed gaan een glas water. Als je te veel zout eet in verhouding tot het water dat je drinkt, zwel je op. Kom je in 2 dagen 1 of 2 kilo aan, dan houd je te veel vocht vast. Drink wat meer water en eet een dag geen zout en ga vanaf daar weer door zoals je gewend was, evt. met wat minder zout.

Uitleg van de heer Batmanghelidj over hoe een tekort aan water en/of zout tot klachten kan leiden:

Pijn en uitgedroogd zijn

Als het lichaam pijn heeft kan dat een signaal van uitdroging zijn. Als je onvoldoende water drinkt, stapelt het chemische afval van de stofwisseling zich op. Het gebied verzuurt, de uiteinden van de zenuwen merken dit op, dit ervaar je vervolgens als pijn. Als er genoeg water is, kunnen de afvalstoffen meegenomen worden en via de nieren het lichaam verlaten of via de lever worden omgezet of via de longen worden uitgeademd. 

Brandend maagzuur

Als je last hebt van brandend maagzuur kan dit komen door te weinig water in het maag/darmkanaal. Er is dan onvoldoende water aanwezig om het voedsel vloeibaar te maken en af te breken om het te absorberen. Je kunt dit eenvoudig checken en herstellen; drink 2 glazen water een half uur voor de maaltijd, houd dit een week vol en kijk wat het resultaat is.

Astma

Bij elke uitademing verlies je wat water. Door deze verdamping in combinatie met een uitgedroogd lichaam kan het weefsel van de longen opdrogen. Het lichaam beschermt zichzelf tegen uitdroging van de longen door de ademhaling in de longen af te sluiten. Dit heet astma. Door voor voldoende water in het lichaam te zorgen is afsluiting niet nodig.

Als de longen uitdrogen wordt het histamine niveau verhoogd, waardoor de longen zich afsluiten. Histamine leidt de waterhuishouding, maar speelt ook een rol in het immuunsysteem. Naast het afsluiten van de longen kan een verhoogd histamine niveau daardoor ook leiden tot ontsteking, zwelling en het samentrekken van de gladde spieren:

- het samentrekken van de gladde spieren van de longen leidt tot Astma

- zwelling en ontsteking van de huid leidt tot Netelroos

- het uitzetten van de bloedvaten in de neus leidt tot Hooikoorts

We slikken anti-histamine tegen pijn en allergieën, met als nevenverschijnsel een verstoring van de waterhuishouding en van het immuunsysteem. Voordat je overgaat tot het slikken van anti-histamine, check eerst eens je water en zout inname.

Hersenen

Water en zout ondersteunen ook de hersenen; Het zout in het hersenvocht is verantwoordelijk voor het afvoeren van het zuur uit de hersencellen. Bij een tekort aan zout hoopt het zuur zich op. Dit zure milieu tast de hersencellen aan.

Bloeddruk

Zout is nodig om voldoende water buiten de cellen van het lichaam te behouden: de oedeemvloeistof. Vanuit de oedeemvloeistof wordt water de cellen in geïnjecteerd. Hoe droger het lichaam is, hoe hoger de druk die nodig is om het water de cellen in te injecteren. Dit is hypertensie of hoge bloeddruk. Met voldoende water en (zee)zout droog je niet uit en is de hogere bloeddruk niet nodig.

Diabetes

Bij een tekort aan zouten moet het lichaam overstappen op het zoeter maken van het bloed om nog verdere uitdroging te voorkomen. Om de suiker in het bloed te behouden wordt de afgifte van insuline gestopt. Insuline zorgt er namelijk voor dat de suiker de cellen in kan gaan, maar dat wil het lichaam nu voorkomen. Dit kan leiden tot ouderdomsdiabetes.

Osteoporose

Water is de belangrijkste bron van energie voor alle fysiologische functies in het lichaam. Als we uitdrogen en dus zouden moeten drinken verwarren we dit met het gevoel van honger. We gaan dus eten in plaats van drinken. Doordat we uitgedroogd zijn zal dit eten maar voor een deel tegemoet komen aan onze energiebehoefte. Bij een tekort aan energie spreekt het lichaam zijn reservevoorraden aan. Een van die reservevoorraden is de calcium uit onze botten. Gaan we deze reserve voorraad aanspreken dan eten we onze botten op, met als gevolg Osteoporose. Voorkom dit door voldoende water, voldoende zeezout en mineralen tot je te nemen. Water is nodig om de essentiële voedingsstoffen op te kunnen nemen.

 

En nog een handig inzicht: Water is het beste laxeermiddel dat er is.