LEAP Switching in het brein

Als er sprake is van (te veel) stress, wordt bloed onttrokken uit het voorste brein om ons overlevingssysteem van bloed te voorzien. Hierdoor verlies je het vermogen om logisch en rustig na te kunnen denken. In de natuur is dit functioneel: bij het zien van een tijger vecht of vlucht je. Als je hierover na zou denken, kan het al te laat zijn!

Corpus Callosum / Hersenbalk

LEAP richt zich op het kunnen verwerken van informatie in beide hersenhelften apart. Vervolgens op het kunnen samenwerken tussen beide hersenhelften. Dit gebeurt door de ‘stress’ van de hersenbalk (het corpus callosum) af te halen.

De linker hersenhelft is het ‘logische’ brein. Het verwerkt taal en kale feiten. Het is analytisch en gaat stap voor stap.

De rechter hersenhelft is het ‘gestalt’ brein. Het verwerkt ruimtelijke, visuele informatie, werkt met intuïtie en met emoties.

Je hebt informatie van beide hersenhelften nodig om te kunnen functioneren!

Onder stressvolle omstandigheden staat de samenwerking tussen het linker en rechterbrein onder druk. Beperkte toegang tot specifieke hersenfuncties en/of geblokkeerde samenwerking tussen de hersenhelften kan je mogelijkheid om taken uit te voeren verminderen. Als onder stress de communicatie over de hersenbalk niet goed loopt leidt dit tot leerproblemen.

Voor elke persoon is het anders welk soort stress en welke mate van stress leidt tot problemen in de samenwerking tussen de beide hersenhelften. Met LEAP kun je op maat stress afhalen van deze persoonlijke situaties. Met als resultaat een hersenbalk die weer goed functioneert, zodat je weer rustig en logisch na kunt denken en goed kunt functioneren.