LEAP Amygdala

Als er sprake is van (te veel) stress, wordt bloed onttrokken uit het voorste brein om ons overlevingssysteem van bloed te voorzien. Hierdoor verlies je het vermogen om logisch en rustig na te kunnen denken. In de natuur is dit functioneel: bij het zien van een tijger vecht of vlucht je. Als je hierover na zou denken, kan het al te laat zijn!

Amygdala

De amygdala verwerkt binnenkomende zintuiglijke informatie zoals gezichtsuitdrukkingen en koppelt deze aan emoties. De emoties die je in bepaalde situaties ervaart, worden opgeslagen in het geheugen. Hierdoor kun je deze emoties opnieuw voelen bij een toekomstige vergelijkbare situatie.

De belangrijkste functie van de amygdala is het ervaren, verwerken en aansturen van uiteenlopende emoties. Om je te beschermen is dit hersengebied vooral heel actief in weerzinwekkende, stressvolle of beangstigende situaties.

Zitten je emoties je flink in de weg?

Dan is waarschijnlijk je amygdala actief. Je kunt dan niet goed functioneren. Want de amygdala zet je overlevingssysteem aan. Logisch rustig nadenken lukt niet meer.

Het goede nieuws is dat we met LEAP de amygdala kunnen ´legen´, zodat je automatische reflex -aangeleerd door vroegere situaties- verdwijnt.

Dat geeft rust! En je bent weer in staat om logisch na te denken. Je kunt weer normaal functioneren.